Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak is gevonden, worden meestal aangeduid met SOLK. Dit is de afkorting van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Veel voorkomende klachten zijn pijn, vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen of concentratieproblemen.

Het lastige aan deze klachten is, dat ze er zijn, maar zich niet laten verklaren door medische testen. Er bestaan wel allerlei verzamelnamen, waarin deze onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten worden ingedeeld op grond van de soort en de duur van de klachten. Voorbeelden hiervan zijn hyperventilatie, spanningshoofdpijn, whiplashsyndroom, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom. Ook chronische rug- of nekklachten kunnen onder SOLK vallen, als de klachten niet goed te verklaren zijn. Er worden vaak veel artsen en therapeuten bezocht op zoek naar een oplossing voor de klachten. Een eenduidige behandelaanpak is er niet. Artsen en therapeuten komen vaak tot geen of tot tegenstrijdige conclusies en niets helpt blijvend. De oplossing lijkt niet te liggen in een lichamelijk gerichte aanpak, maar er is ook niet de indruk dat een psycholoog kan helpen; De klachten zijn immers lichamelijk.

Stress en emoties blijken vaak invloed te hebben op het blijven bestaan of verergeren van lichamelijke klachten. Sommige mensen zijn zich dit bewust, andere mensen helemaal niet. In de psychosomatische fysiotherapie worden zowel de lichamelijke klachten alsook de invloed van stress en emoties meegenomen in het onderzoek en de behandeling.

Zaken die onder andere aan de orde kunnen komen tijdens de behandeling zijn:

  • Inzicht krijgen in welke lichamelijke en psychosociale factoren de klachten beïnvloeden.
  • Inzicht krijgen in de wisselwerking tussen lichaam en geest bij het ontstaan en blijven bestaan van lichamelijke klachten.
  • Leren voelen en bewust worden van signalen dat het lichaam afgeeft om zijn grenzen aan te geven.
  • Leren om binnen de grenzen van de lichamelijke belastbaarheid te bewegen en te functioneren.
  • Leren om zelf meer grip op de klachten te krijgen.

Mariska Heuzinkveld is aangesloten bij het SOLK-netwerk en is in de behandeling van SOLK gespecialiseerd. Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Vraag of mail haar gerust!

Kijk hier voor meer informatie over het SOLK-netwerk.

Afbeelding kan niet weergegeven worden.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over fysiotherapie bij SOLK?