Hyperventilatie en niet functioneel ademen

Ademen is een onbewust proces, dat zich automatisch aanpast aan de behoeftes van het lichaam. Bij inspanning heeft het lichaam meer zuurstof nodig dan in rust. Door dieper en sneller te ademen, wordt bij activiteit voor meer zuurstof gezorgd. In rust keert de ademhaling weer naar een langzamere en minder diepe ademhaling terug.

Er zijn echter omstandigheden waarin de ademhaling niet terugkeert naar deze rustpositie of dat de ademhaling plotseling versnelt. De vorm waarbij de ademhaling plotseling sneller wordt, heet acute hyperventilatie. Dit kennen de meeste mensen wel uit hun omgeving of van de televisie. Minder bekend is, dat de manier van ademhaling ook ongemerkt verstoord kan raken. Door aanhoudende stress of angst, kan het tempo en de manier van ademhalen verstoord raken. Het lichaam verleert geleidelijk aan om in rust weer naar een rustige, minder diepe ademhaling terug te gaan. De nieuw aangeleerde manier van ademhalen is niet functioneel, maar wordt als normaal ervaren en blijft daardoor (lange tijd) onopgemerkt.

In beide gevallen is het gevolg dat de hoeveelheid zuurstof en koolstofdioxide in de longen niet meer is afgestemd op de activiteit van het lichaam. Dit kan leiden tot klachten zoals duizeligheid, pijn/beklemming op de borst, hartkloppingen, tintelingen, benauwdheid, koude handen of voeten en stijve handen, vingers of mond. .
In de psychosomatische fysiotherapie is er aandacht voor het leren herkennen van een niet functioneel adempatroon en het herleren of herpakken van een normaal adempatroon. Zaken die onder andere aan de orde kunnen komen tijdens de behandeling:

 

  • Inzicht krijgen in de manier waarop hyperventilatie/ een niet functioneel adempatroon ontstaat en hoe het mogelijk voorkomen kan worden.
  • Het bewust worden van signalen dat het lichaam afgeeft bij hyperventilatie/ een niet functionele ademhaling.
  • Leren wat een normale ademhaling is en hoe dit voelt.
  • Leren om de ademhaling zelf weer rustig te krijgen.
  • Het verschil leren voelen tussen spanning en ontspanning in het lichaam.

Wilt u meer weten over hyperventilatie? Mariska Heuzinkveld is als psychosomatisch fysiotherapeute gespecialiseerd is de behandeling van hyperventilatie. Vraag of mail haar gerust!

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over hyperventilatie?