Chronische vermoeidheid

 

Wat is chronische vermoeidheid?

Iedereen is weleens moe. Normaal gesproken is deze moeheid weer verdwenen na een nachtje goed slapen. Als de moeheid echter aanhoudt of voortdurend weer terugkeert, is dit erg vervelend. Het kan zelfs zo erg zijn dat u niet meer de dingen kunt doen, die u zou willen doen. Bij extreme vermoeidheid komen ook vaak de volgende klachten voor: hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, snel geprikkeld zijn, snel struikelen of dingen laten vallen en nergens zin in hebben.

Vermoeidheid gaat vaak  samen met andere aandoeningen zoals fibromyalgie, kanker, depressie, overspanning, burn-out, chronische pijn, SOLK of na een beroerte. Als u langer dan een half jaar voortdurend moe bent, dan wordt dit chronische vermoeidheid genoemd.

Chronische vermoeidheidssydroom

Als uw extreme vermoeidheid langer dan 6 maanden aanhoudt zonder dat het te verklaren is, dan spreekt men van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of Myalgische encefalomyelitis (ME).

Mensen met CVS/ ME hebben al snel een toename van klachten als ze meer gaan bewegen. De balans tussen belasting en belastbaarheid is verstoord en als u iets meer heeft ondernomen dan u gebruikelijk doet, kunt u met een heftige toename van klachten reageren. Mogelijk maakt het u ook onzeker, omdat u niet meer weet, welke activiteiten nu eigenlijk wel of niet goed zijn voor u en voor uw lichaam. Toch is bewegen belangrijk om de gezondheid niet nog verder achteruit te laten gaan.

Behandeling bij Chronische vermoeidheid

De psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen om zelf weer de touwtjes in handen te krijgen. U kunt niet altijd genezen van uw klachten. Maar de therapie kan  u wel helpen om uw conditie, belastbaarheid en welbevinden te verbeteren. Tijdens de behandeling zullen de vermoeidheid, lichamelijke klachten, als ook de invloed van stress en emoties worden meegenomen in het onderzoek en de behandeling.

Voor een goed herstel is het vaak belangrijk om in de behandeling aandacht te besteden aan:

 • Inzicht krijgen in welke lichamelijke en psychosociale factoren de klachten beïnvloeden.
 • Inzicht krijgen in de wisselwerking tussen lichaam en geest bij het ontstaan en blijven bestaan van lichamelijke klachten.
 • Leren voelen en bewust worden van signalen die het lichaam afgeeft om zijn grenzen aan te geven.
 • Leren om binnen de grenzen van uw lichamelijke belastbaarheid te bewegen en te functioneren.
 • Leren om zelf meer grip op de klachten te krijgen.

Mariska Heuzinkveld is onze pyschosomatisch fysiotherapeute. Zij kan u helpen op uw klachten te verminderen. Bel of mail haar gerust voor meer informatie.

 • Bent u altijd moe?
 • Staat u moe op, ondanks dat u lang in bed hebt gelegen?
 • Heeft u concentratieproblemen?
 • Bent u vergeetachtig?
 • Kunt u niet meer goed presteren op uw werk?
 • Beperkt moe zijn uw privé-leven?
 • Moet u steeds afspraken met vrienden afzeggen omdat het niet gaat?

  Dan heeft u misschien last van chronische vermoeidheid.

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over fysiotherapie?