Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding

Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding en een afplatting van het hoofdje komen regelmatig voor bij baby’s. Wanneer uw baby een duidelijke voorkeur heeft om met het hoofdje (en romp) naar één kant te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Een afgeplat of scheef hoofdje kan ontstaan wanneer uw baby te lang in voorkeurshouding ligt. Het schedeltje van de baby is nog niet volgroeid en week, daardoor kan het hoofdje vervormen. Voorkeurshoudingen komen steeds vaker voor, omdat geadviseerd wordt de baby op de rug te laten slapen, vanwege het risico op wiegendood.

Hoe kun u een voorkeurshouding voorkomen?

De eerste paar maanden na de geboorte bestaat het grootste risico op het ontstaan van een afgeplat hoofdje. Het is daarom belangrijk om meteen vanaf de geboorte een voorkeur proberen te voorkomen. Let er daarom goed op dat het hoofdje van uw baby afwisselend naar links en rechts ligt tijdens het slapen in rugligging. Laat uw baby niet zonder toezicht op de buik of zij slapen wanneer de nekspiertjes nog niet sterk genoeg zijn om het hoofd op te richten. Wanneer uw baby wakker en onder toezicht is, dan is het belangrijk voor de algehele ontwikkeling om hem/haar regelmatig op de buik en in zijligging te leggen! Naast het belang voor de (motorische) ontwikkeling, voorkomt u hiermee dat uw baby een afplatting van het hoofdje krijgt.

Wat kunt u doen als uw baby toch een voorkeur ontwikkelt?

Als u merkt dat uw baby een voorkeurshouding ontwikkelt is het van belang om de andere kant meer te gaan stimuleren. Wanneer uw baby nog maar een paar weken oud is dan kijkt uw baby al graag naar het licht, reageert op geluidjes en zijn mensen al interessant. U kunt de niet-voorkeurskant stimuleren door het bedje om te draaien of andersom op te maken. Daarbij kunt u het hoofdje naar de juiste kant draaien als je baby slaapt. Bekijk ook van welke kant u uw baby benadert met verschonen, voeding, ‘kletsen’ en hoe u uw baby draagt. Flesvoeding kunt u bijvoorbeeld in lichte zijligging geven zodat het hoofdje naar u toedraait, zorg er dan wel voor dat de armpjes naar voren liggen. Draag uw baby zo dat hij/zij naar de niet-voorkeurskant wordt uitgelokt om de interessante dingen te zien.

Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding

Een kinderfysiotherapeut kan ondersteuning bieden wanneer de voorkeurshouding moeilijk te corrigeren is. Wanneer u alle adviezen al hebt gevolgd, maar uw baby nog niet naar de goede kant wilt liggen of de afplatting niet vermindert, dan kan kinderfysiotherapie ondersteuning geven. De kinderfysiotherapeut stimuleert de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant en geeft aan ouders (en eventueel opvangadres) instructies  hoe u uw baby kunt hanteren en stimuleren. Wanneer uw baby nog erg jong is, dan heeft de behandeling het beste effect om een plagiocephalie (scheve afplatting van het hoofdje) te voorkomen of te verminderen.  Wanneer de voorkeur weg is, dan kan het nog even duren voordat de afplatting verdwijnt. Met name de eerste zes maanden is veel verbetering van de afplatting mogelijk. De kinderfysiotherapeut kan een meting doen door middel van plagiocephalometrie (PCM) om te bekijken hoe de vervorming van het hoofdje zich ontwikkelt. Een redressiehelm kan worden toegepast bij asymmetrie. De meningen over het nut van deze therapie zijn verdeeld. De kinderfysiotherapeut kan u informeren over de studies en mogelijkheden rondom deze interventie.

Kinderfysiotherapie voor baby’s

Naast voorkeurshoudingen komen ook andere problemen regelmatig voor bij baby’s:
– Motorische vertraging
– Slappe of gespannen baby (hypo- of hypertonie)
– Huilbaby’s
– ‘Rechte’ afplatting achterhoofd (brachycephalie)
– Prematuur (vroeggeboortes)

Wanneer u één van deze problemen ziet, dan is het van belang om zo snel mogelijk met kinderfysiotherapie te starten, zodat maximaal herstel mogelijk is. Hiervoor kunt u advies krijgen vanuit het consultatiebureau, huisarts of kinderarts, maar het is ook mogelijk om direct contact op te nemen met de fysiotherapie en een afspraak te maken. Vaak is de eerste intake op de praktijk en volgen de behandelingen daarna aan huis, zodat de adviezen goed aansluiten in de thuissituatie en dit rustiger is voor uw baby. Vanuit het basispakket worden minimaal 18 behandelingen fysiotherapie per jaar vergoed bij kinderen van 0-18 jaar.

Carolien Lichtenberg is als kinderfysiotherapeute gespecialiseerd in de behandeling van baby’s. Heeft u vragen? Bel of mail haar gerust!

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding?