SLIMMER – diabetes voorkomen

 ” Op dus naar de sportzaal waar we onder leiding van Carolien gaan sporten. We blijken met 4 dames en 4 heren de strijd aan te gaan. Breed lachend en enthousiast vertelt Carolien wat de bedoeling is. We beginnen met een warming-up. Een nieuw begrip voor mij in deze hoedanigheid want ik link dit aan het eerste glas wijn op de avond. Dan een balspel om zo elkaars namen te leren kennen. Na een uur ben ik bekaf, nat bezweet, maar wat heb ik een lol gehad. We hebben een leuke enthousiaste groep. Dus nooit gedacht, maar ik ga iedere maandagavond met plezier sporten.”

Diabetes mellitus

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een groot gezondheidsprobleem. In Nederland hebben meer dan 800.000 mensen diabetes. De meest bekendste typen zijn Diabetes type 1 en type 2.

  • Type 1:  Dit type komt bij 1 op de 10 mensen voor. Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt.
  • Type 2:  Dit type kom bij 9 op de 10 mensen voor. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline.

Met name na het veertigste levensjaar neemt het aantal mensen met diabetes type 2 sterk toe. Dit type wordt mede veroorzaakt door leefstijlfactoren: overgewicht, te weinig bewegen en ongezonde voeding. Diabetes kan veel complicaties hebben zoals hart-en vaatziekten, zenuwschade en oogproblemen. Niet voor niets heeft het ministerie van VWS diabetespreventie benoemd als één van de speerpunten voor het preventiebeleid. Dit beleid richt zich op deze eerder genoemde leefstijlfactoren.

SLIMMER

Verschillende gemeenten, waaronder de gemeente Aalten, geven het preventiebeleid vorm door middel van het SLIMMER programma. SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met een hoog risico op diabetes. In het programma worden de deelnemers intensief begeleid bij het aanpassen van hun leefstijl. Ze gaan meer bewegen (met behulp van het beweegprogramma) en gezonder eten (met behulp van het voedingsprogramma). Daarnaast worden de deelnemers gedurende het programma voorbereid op het zelfstandig volhouden van hun nieuwe eet- en beweegpatroon ná SLIMMER als de intensieve begeleiding wegvalt.

Carolien Lichtenberg is namens de praktijk betrokken bij SLIMMER. Heeft u vragen? Bel of mail haar gerust!

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over SLIMMER?