Fysiotherapie na een beroerte

Wat is een beroerte?

De hersenen hebben continu zuurstof nodig via het bloed. Als de bloeddoorstroming naar de hersenen plotseling ergens onderbroken wordt, kan dat deel van de hersenen niet meer werken. We spreken van een beroerte. Per jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen voor het eerst een beroerte. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd. De afkorting CVA staat voor ‘Cerebro Vasculair Accident’. Vrij vertaald is dit een ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. In het Engels heet het “stroke”.

Bij een beroerte kan er sprake zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen verstopt door een bloedpropje. Bij een hersenbloeding komt er bloed uit een gescheurd bloedvat in de hersenen. In beide gevallen zijn de gevolgen hetzelfde: een deel van de hersenen krijgt geen zuurstof meer en er ontstaat schade aan de hersenen. Een beroerte kan zowel lichamelijke of geestelijke klachten geven. Voorbeelden hiervan zijn krachtverlies of problemen met het spreken. Maar ook geheugenproblemen kunnen voorkomen.

Fysiotherapie na een beroerte

Na een beroerte is het heel belangrijk om zo snel mogelijk weer uit bed te komen en te revalideren. Snel weer in beweging komen, heeft een positieve invloed op het herstel. Fysiotherapie heeft in de revalidatie dan ook een grote rol.
De eerste maanden na een beroerte zal de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Vaak gaat het om het aanleren van dagelijkse vaardigheden zoals het gaan zitten, in- en uit bed komen, opstaan en lopen. In hoeverre dit haalbaar is, is vaak moeilijk te voorspellen, zeker wanneer de beroerte nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Wel staat vast dat intensief oefenen noodzakelijk is, soms meerdere keren per dag.

Ongeveer drie maanden na een beroerte wordt duidelijk wat uw mogelijkheden zijn. Dat wil niet zeggen dat u uitbehandeld bent. Het blijft immers van belang om het geleerde in de dagelijkse praktijk te blijven oefenen en te onderhouden. Ook kunt u inmiddels specifieke wensen of doelen hebben zoals het hervatten van werkzaamheden of sportactiviteiten. Hier kan in de behandeling dan extra nadruk op worden gelegd.

Herman Leusink en Danny Kempinga zijn zeer ervaren op dit gebied en willen u graag helpen!

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over fysiotherapie na een beroerte?