Fysiotherapie na een heupoperatie

 

Totale Heup Prothese

De meest voorkomende heupoperatie is een Totale Heup Prothese (THP). Hierbij worden de kop en de kom van de heup vervangen. Vaak moet het heupgewricht vervangen worden als gevolg van artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen van het gewricht aangetast. De kraakbeenlaag kan uiteindelijk zo beschadigd zijn dat de gewrichtsvlakken niet soepel langs elkaar kunnen glijden. Hierdoor kunt u pijnklachten krijgen in uw lies, bil en bovenbeen. Ook zal er een stijfheid van het gewricht optreden. Lopen, bukken en traplopen kunnen moeilijker gaan. U kunt er zelfs ook tijdens uw nachtrust last van hebben. Nadat artrose geconstateerd is, bepaalt een orthopeed in samenspraak met u of een operatie noodzakelijk is.

Fysiotherapie na een Totale Heup Prothese

Als u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, krijgt u een verwijsbrief voor fysiotherapie mee.
Onze fysiotherapeut komt de eerste periode bij u aan huis om u te leren om te gaan met de leefregels die u vanuit het ziekenhuis heeft gekregen. Daarnaast worden transfers en het lopen met krukken of rollator geoefend.
Vervolgens zullen we met u een oefenprogramma opstellen zodat u een goed looppatroon kunt ontwikkelen en u uiteindelijk in staat bent om de dagelijkse activiteiten weer goed op te pakken. Het oefenprogramma bestaat uit functionele oefeningen, gericht op kracht, mobiliteit en conditie. Na zes weken, na de eerste controle bij de orthopeed, mag u doorgaans beginnen met fietsen op een hometrainer. De revalidatie duurt in totaal meestal drie maanden.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupoperatie valt onder de chronische behandelcodes. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen vergoed dienen te worden vanuit uw aanvullende verzekering. Daarna worden alle behandelingen vergoed uit het basispakket.

Herman Leusink is gespecialiseerd in de revalidatie na een heupoperatie. Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Vraag of mail hem gerust!

Wilt u een afspraak maken? Of wilt u meer informatie over fysiotherapie na een heupoperatie?